Antyspam
› OGŁOSZENIA
› FIRMY
› ARTYKUŁY
A1-TrzejMuszkieterowie(6)-od-05-10-do-07-11-2017
B-1-POP-RADIO

Nowa "energetyczna" poczekalnia w Centrum Onkologii FOTO

› foto miesiąc temu    23.09.2017
Marta Siesicka-Osiak
komentarzy 0 ocen 0 / 0%
A A A
11 zdjęć fot. mat.prasowe

Po 30 latach użytkowania, poczekalnia dla pacjentów Centrum Onkologii, doczekała się nareszcie generalnego remontu! Zniknęły zniszczone krzesła, przygnębiające boazerie i ponure barwy. Jest jasno, przejrzyście i kolorowo.

O tym, jak ważne jest otoczenie, w którym przebywają pacjenci, a szczególnie ci obłożnie chorzy, ma ogromne znaczenie dla ich samopoczucia. Wiedzą o tym zarówno lekarze, jak i założyciele Fundacji Rak'n'Roll - Wygraj Życie.

Stąd wziął się pomysł na program "Poczekalnie Onkologiczne", w ramach którego wyremontowano już wnętrza w szpitalach m.in. w Katowicach, Olsztynie, Poznaniu, Zielonej Górze czy Warszawie.

- Czas oczekiwania na wizytę - bez względu na to, jak długo trwa, zawsze jest niezwykle stresujący dla pacjenta i jego bliskich. Dlatego zależało nam na tym, żeby w jakimkolwiek stopniu zmienić miejsce tego oczekiwania na bardziej przyjazne - mówi dr n. med. Beata Jagielska, zastępca dyrektora ds. lecznictwa otwartego i rozliczeń świadczeń zdrowotnych COI.

Dwustumetrowa przestrzeń w COI to nie pierwsza, i na pewno nie ostatnia, realizacja Fundacji na Ursynowie. Trzy lata temu "odczarowano" tu już mniejszą poczekalnię, która niebawem doczeka się odświeżenia. Prace muszą odbywać się w weekendy i nocami, bo tylko wtedy nie utrudnia to funkcjonowania szpitala.

Oddana właśnie oficjalnie do użytku największa poczekalnia, to miejsce w którym tygodniowo oczekuje ok. 1500 pacjentów z całej Polski. Podobnie jak znakomita większość szpitalnych pomieszczeń, nie była remontowana nigdy...

- 30 lat temu to drewno na ścianach, ciemne kolory, skaj - to był luksus, pachniało nowością, teraz to dramat - mówi ze smutkiem jedna z pracownic szpitala.

Jasne kolory na ścianach od razu powiększyły optycznie przestrzeń, kolorowe krzesła wprowadzają do wnętrza dobrą energię. Na ścianach zawisły obrazy, gdzieniegdzie stoją kwiaty. Brakuje jeszcze tylko klimatyzacji - szpital liczy, że znajdą się na to pieniądze.

- Naprawdę widać i czuć różnicę od samego wejścia - komentują pacjenci, którzy spędzają długie godziny w szpitalnych korytarzach.

Najważniejszą inwestycją w najbliższym czasie w COI będzie Punkt Informacyjny. Wielu pacjentów nie dociera na swoje zabiegi, bo nie wiedzą, jak trafić do odpowiedniej sali. Dyrekcja szpitala i przedstawiciele Fundacji podkreślają, że bez pomocy darczyńców nie uda się realizować kolejnych inwestycji.

ZOBACZ NOWĄ POCZEKALNIĘ W CENTRUM ONKOLOGII:

Nowa poczekalnia
+ 0 głosów: 0 (0%) 0 -
Komentarze (0)

Multiplatforma internetowa HALOURSYNOW.PL nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane (regulamin).

dodaj komentarzbądź pierwszy!