Antyspam
› OGŁOSZENIA
› FIRMY
› ARTYKUŁY
A1-AuchanUrsynow-od-10-09-do-31-12-2017
B-1-POP-RADIO

Gotowanie dla opornych – szybkowar

› poradnik 8 miesięcy temu    31.01.2017
Redakcja haloursynow.pl
komentarzy 10 ocen 0 / 0%
A A A
 fot. mat. promocyjne

Wydawać się może, iż nieustannie rosnąca liczba programów kulinarnych odzwierciedla pewne zmiany w polskich społeczeństwie, które odkryło w sobie pasję do gotowania i wymyślania coraz to bardziej wykwintnych dań. Nic bardziej mylnego, co potwierdza wzrastająca liczba zamówień cateringowych i coraz dłuższa lista zapisów na gotowe świąteczne dania. Rozwiązaniem problemu wielogodzinnego stania w kuchni może okazać się szybkowar.

Jak działa szybkowar?

Weźmy dla przykładu szybkowar Philipiak: to nic innego niż specjalny garnek do gotowania na parze. Czym różni się od zwykłych naczyń do gotowania? Przede wszystkim pod zamkniętą pokrywą wytwarza się ciśnienie robocze o pojemności około 1 atmosfery. Nie jest jednak do końca szczelny, przez specjalny zawór reguluje się wewnętrzne ciśnienie (inaczej rozsadziłoby naczynie od środka).

Ciśnienie podnosi temperaturę wody, która zaczyna parować i zmiękczać produkty spożywcze. Cały proces odbywa się w pełni naturalnie, potrawy pozostają jędrne, a dzięki gotowaniu na parze pozostają w nich wszystkie cenne witaminy i mikroelementy. A to wszytko bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu szybkowar staje się idealnym rozwiązaniem dla osób stosujących specjalne diety żywieniowe oraz rodzin z małymi dziećmi. Ponadto sam proces kucharzenia odbywa się znacznie szybciej niż w tradycyjnej kuchni: obrane ziemniaki gotują się w zaledwie 8 minut, zaś przygotowanie gulaszu nie trwa dłużej niż 20 minut!

Jaki szybkowar jest najlepszy?

Szybkowary, podobnie jak garnki, mogą być wykonane z różnych materiałów, mieć różnorodną pojemność oraz ogólny wygląd. Do najpopularniejszych należą te wykonane z aluminium lub stali nierdzewnej, nowość stanowią elektroniczne, ze specjalnym wyświetlaczem oraz miernikiem czasu gotowania. Różnią się między sobą także wielkością: na rynku można spotkać zarówno garnki o pojemności 2,5 l (dla dwóch osób), jak i 8 litrowe (dla 4-osobowej rodziny).

Nowoczesne szybkowary marki Philipak umożliwiają gotowanie kilku potraw w jednym garnku, a to dzięki specjalnym wkładkom. Więcej informacji na temat produktu Philipaka (takich jak rodzaj materiału, cena, pojemność) znajduje się pod adresem producenta: https://www.shop.philipiakmilano.pl/szybkowar-20025796.

Stare-nowe urządzenie

Szybkowar został wynaleziony w XVII wieku przez Denisa Papina i przez długi czas był nazywany kociołkiem Pepina na część francuskiego wynalazcy (stworzył także pierwszy silnik parowy i piec do topienia szkła). Przygotowywał w nim mięso (głównie wołowinę i drób), a także warzywa (kapustę, buraki) i nasiona strączkowe (ciecierzycę oraz fasolkę). Należy mieć jednak na uwadze, iż do takiego specjalnego garnka nie można wkładać drobnych produktów, takich jak ryż czy kasze, ponieważ mogą zapchać zawór regulacji ciśnienia i uszkodzić w ten sposób urządzenie.

Garnek prosty w użytkowaniu

Dobrej jakości szybkowar to prawdziwe wybawienie dla osób stroniących od gotowania. Aby przygotować syty posiłek wystarczy włożyć swoje ulubione składniki (powiedzmy brokuły, pierś z kurczaka i ziemniaki) wlać 3 szklanki wody (jedzenie wcale nie musi być w pełni zanurzone), szczelnie zamknąć pokrywę, wstawić na gaz i… poczekać, aż całość będzie gotowa.

Czas gotowania w szybkowarach pozwala zaoszczędzić 70% czasu, nie trzeba sprawdzać czy cały proces przebiega w porządku, ponieważ zawór automatycznie reguluje wewnętrzne ciśnienie. W ten prosty i szybki sposób codzienne gotowanie staje się drobnostką, której może sprostać nawet osoba stroniąca od kulinarnych obowiązków. Jednym słowem jest to idealne urządzenie dla leniwych!

Chociaż na polskim rynku można znaleźć mnóstwo szybkowarów w bardzo szerokiej skali cenowej, to lepiej zdecydować się na model ze średniej lub górnej półki cenowej. Wówczas ma się pewność, iż uszczelki i zawory wytrzymają przynajmniej kilka lat regularnego użytkowania niż ich tańsze, często wykonane z lichych materiałów odpowiedniki.

(mat. promocyjny)

+ 0 głosów: 0 (0%) 0 -
dodaj zdjęcia Masz swoje autorskie zdjęcia? Dodaj je do naszego tekstu.
Komentarze (10)

Multiplatforma internetowa HALOURSYNOW.PL nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane (regulamin).

dodaj komentarz› pokaż według najstarszych
~ kreta
4 miesiące temu 10
Kocham philipiaka za ten sprzęt. W przypadku szybkowaru składników odżywczych wypłukuje się trochę mniej, ponieważ wyższe ciśnienie i wyższa temperatura (ok. 120 stopni Celsjusza) przyspieszają czas gotowania.
odpowiedz oceń komentarz 0 0
wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
~ Marlena
5 miesięcy temu 9
Szybkowar to niezbędny garnek w kuchni. Jednak kupując go trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów, mianowicie na zabezpieczenie zamknięcia. Ważne jest czy ma zabezpieczenie przed źle zamkniętą pokrywa. Dlatego moim zdaniem lepiej wybrać droższy garnek ale bezpieczny.
odpowiedz oceń komentarz 0 0
wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
~ Julka
5 miesięcy temu 8
Bez szybkowara nie ma mojej kuchni, to od pewnego czasu mój ulubiony sprzęt, zakupiłam na pokazie u philipiaka.
odpowiedz oceń komentarz 0 0
wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
~ Anka
5 miesięcy temu 7
Uwielbiam szybkowar tej firmy, jest pomocny w kuchni. Jak raz użyłam to wiedziałam że to jest to.
odpowiedz oceń komentarz 0 0
wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
~ Ewa
7 miesięcy temu 6
Jestem na etapie poszukiwania dobrego szybkowaru. Prośba więc do OE Philipiak - pani Marty o wskazanie zalet tego urządzenia wyróżniających go spośród innych. Dziękuję.
odpowiedz oceń komentarz 0 0
wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
~ Marta Kowalewska
7 miesięcy temu 5
Ewo, szybkowar naszej marki wydatnie łatwia gotowanie, skraca czas przyrządzania wielu potraw i zapobiega utracie wartości odżywczych. W jego pokrywie znajdują się dwa zawory bezpieczeństwa oraz tradycyjny, mechaniczny regulator, który utrzymuje w naczyniu stałe ciśnienie. Automatyczna blokada zamknięcia zapewnia bezpieczeństwo użytkowania. Dodatkowo specjalny sygnalizator potwierdza skuteczność i bezpieczeństwo zamknięcia. Uszczelka gwarantuje idealne dopasowanie pokrywy do naczynia. Naczynie jest wykonane ze stali chromowo-niklowej, która nie wchodzi w reakcję z żywnością. Ergonomiczne uchwyty wykonane są z materiałów termoizolacyjnych, które nie nagrzewają się. Z kolei grube akutermiczne dno kumuluje i przenosi równomiernie ciepło na całe naczynie. Dzięki temu przygotowane potrawy pozostają ciepłe w oczekiwaniu na spożycie. Pozdrawiam, Marta Kowalewska Online Ekspert marki PHILIPIAK
~ monkka
7 miesięcy temu 4
W szybkowarze gotuję praktycznie wszystko. Nie mam czasu na gotowanie ,dlatego garnek który przyspiesza gotowanie o połowę , jest moim przyjacielem.
odpowiedz oceń komentarz 0 0
wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
~ Beaty
8 miesięcy temu 3
Najczęściej szybkowar wykorzystuję przy gotowaniu wołowiny. Jest mięciutka, kleista, po prostu pyszna. Ozór ugotowany w szybkowarze jest najlepszy.
odpowiedz oceń komentarz 0 0
wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
~ gwiazda
8 miesięcy temu 2
Czy są jakieś konkretne czasy dla danych produktów przy gotowaniu w szybkowarze philipiak?
odpowiedz oceń komentarz 0 0
wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
~ Marta Kowalewska
8 miesięcy temu 1
Witam! Jeśli chodzi np. o galaretę, to w szybkowarze przygotujesz ją od 40 do 60 minut, w zależności od przepisu.Więcej informacji o nim znajdziesz tutaj: shop.philipiakmilano.pl/szybkowar-20025796 Pozdrawiam, Marta Kowalewska Online Ekspert marki PHILIPIAK